середу, 21 березня 2018 р.

Вороги України. Абетка патріота

Джерело (часто-густо не спрацьовує): http://politiko.ua/blogpost119190

Україна має ворогів. Патріотизм – то міра практичної дії кожного з нас задля їх поборення.


Ворог № 1. Політична неосвіченість і пасивність населення

Знання є основою будь-якої ефективної діяльності. Політична активність населення зумовлена рівнем його політичних знань и уявлень про політику як важливу сферу суспільного життя. Українці великою мірою є політично неосвіченими, вони не володіють відповідними знаннями, не розуміють значення для ефективного управління державою політичних ідеологій і не хочуть в них розбиратись. Освічені українці, надто люди з вищою освітою, тим більше фахівці з гуманітарних та суспільних наук мають в міру свого патріотизму практично сприяти подоланню цього ставлення.

Ворог неосвіченості й пасивності буде подоланий тоді, коли відчутно велика частина українців опанує певний конкретний об'єм політичних знань. Для виборців – мінімальний, для симпатиків певних партій більший, для активістів громадянського суспільства – адекватний їх суспільній діяльності.

Ворог № 2. Відсутність ефективного управління

Демократичні політичні ідеології – консервативна, ліберальна та соціалістична – то культурне надбання європейської цивілізації. Жодна з них не може бути оцінена як добра чи погана, краща чи гірша, тим більше, підходяща або непідходяща для України – всі вони довели свою ефективність в десятках країн.

Тоталітарні ідеології – комуністична й нацистська – то трагічні помилки Європи, за які вона заплатила мільйонами життів, а надто Україна.

Ефективна європейська країна на державному, регіональному й місцевому рівнях керована партійною системою, що базується на трьох демократичних ідеологіях. Ідеологічні партії стабільні, вони не зникають після чергових виборів, а несуть відповідальність за результати роботи своїх людей на всіх рівнях влади. Тому ці партії здійснюють постійний і ефективний контроль за діяльністю своїх висуванців. Поки в Україні не постане така партійна система, годі очікувати від всіх рівнів управління жодної ефективності.

Ворог неефективності управління буде подоланий тоді, коли ідеологічні партії посядуть належне їм місце на всіх рівнях управління.

Ворог № 3. Політикани

Люди, що знаходяться у владі, але ставлять інтереси власного гаманця й своїх хазяїв вище за інтереси народу, є політиканами, а не політиками. Вони огидні і є уособленням або основним чинником неефективності управління. Від них хотілося б позбавитись якомога скоріше, але цього не можна зробити до тих пір, поки ідеологічні партії не підготують в своїх лавах гідну заміну. Заміну виховану й контрольовану на всьому протязі політичної кар'єри саме ідеологічною партією – її рядовими членами і органами управління.

Ворог політиканства буде подоланий тоді, коли партійна система, складена з ідеологічних партій, замінить політиканів на відповідальних політиків.

---

Патріоти, годі скиглити, зітхати, слати прокльони чи лаятись – працюймо, бо політика, як і будь-яка інша справа, дає очікувані результати тільки через організовану, цілеспрямовану роботу спільнот.

А завзяття, праця щира свого ще докаже!

Немає коментарів:

Дописати коментар