четвер, 4 жовтня 2018 р.

Український центризм - нова спроба

Так, дійсно, це чергове намагання окреслити ідеологію, що її можна було б вважати саме українським центризмом. На порозі четвертого десятку існування нашої держави.

От перша. Це часи партії "Центр".

От друга. Вона пов'язана з партією "За життя".

От третя. Це вже "Наші".

Переглянувши ці тексти, можна помітити, що першій спробі бракує конкретики щодо планів, пропонованих суспільству.

Друга не позначила стосунки з наявними політичними ідеологіями, відомими в Європі, в яких позичено базові цінності.

А третя саме в ідеологічному відношенні на надто виразно прописана. То може зліпити докупи? Щоб побачити, нарешті, отой центризм у дії.

1. Навіщо партії ідеологія


Щоб збудувати саме партію - масову ідеологічну, а не черговий політпроект.

В політпроекті люди працюють за гроші. На його власника.

В ідеологічній партії люди працюють на себе, свою сім'ю, своїх сусідів, знайомих і незнайомих. Разом з тими, хто близький їм за ідеологією, політичними переконаннями. Саме працюють: спочатку обговорюють і планують розвиток суспільства і держави, а потім самі ці плани і виконують - разом. Це - партія.

2. Чому центризм


Бо політпроекти без ідеологій завели країну в глухий кут. І щоб вийти з нього, країні потрібна саме ідеологічна, центристська, народна партія. В якій підприємець і робітник, атеїст і християнин будь-якої конфесії, соціаліст і ліберал, націоналіст і християнський демократ - всі вони могли знайти спільну мову і взятись до роботи, а не до копирсання в історичних помилках, образах, трагедіях і руїнах.

Що таке сьогодні український центризм?

Ми підтримуємо консерваторів - християнських, мусульманських та іудейських - у зміцненні сім'ї, поваги до традицій, історії свого народу, його героїв і звитяг, пророків і трагедій.

Але ми проти надання релігійним або національним відмінностям першочергового значення - ХХІ століття є ерою глобальної співпраці на основі цінностей, що мають повагу і визнання у всьому світі. Історія потребує наукового вивчення і суспільної уваги, але не спекуляцій різнокольорових політиків на цих темах.

Ми підтримуємо лібералів у боротьбі за права людини, побудову правової держави, що однаково надійно захищає кожного із своїх громадян, незалежно від соціального статусу, статків чи національності.

Але ми проти нехтування традиціями, що живуть в народі, ми проти того, щоб умоглядні побудови інтелектуалів або бачення полум'яних політиків стояли вище, за розуміння громад стосовно устрою їх щоденного життя.

Ми підтримуємо соціалістів в їх боротьбі за права найманого працівника, але ми категорично проти того, щоб підприємець вважався ворожою силою, не вартою розуміння і підтримки суспільства.

Ми не співпрацюємо з комуністами й радикальними націоналістами - тоталітарні ідеології мають бути виключені з українського політичного простору. Демократичні націоналісти - наші партнери в побудові сучасної ефективної держави.

Але головне для нас - не "ізми", а досягнення конкретних цілей.

3. То які наші головні цілі



А. Припинення бойових дій і відновлення миру.

Б. Забезпечення нейтрального та позаблокового статусу держави як запоруки миру.

В. Відновлення економіки країни, подолання безробіття і зубожіння українців.

Г. Широка децентралізація для усіх без винятків регіонів України, включно з питаннями економіки, культури, розвитку спільно з усіма своїми сусідами.

Як це зробити? Зібратись разом - тоді побачимо.




Немає коментарів:

Дописати коментар