неділю, 14 січня 2018 р.

Культура і політика

Ні, йдеться не про мегатруд якогось видатного філософа. Мається на увазі проблема, що всі, мабуть, погодяться з таким її визначенням: наші політики катастрофічно далекі від розуміння того, що таке культура, яке її місце в житті суспільства, як можна і треба (бо інакше нічого путнього не вийде) підходити до проблем культури, які зрештою є  отим самим-самим важливим і головним коренем, який... Ну, не будемо заглиблюватись.

Я чого про це згадав. Побачив супер цікавий курс. Спочатку зрадів, а потім засмутився, бо курс - от біда - закрито. Потім ще більше зрадів, бо курс не зачинено навіки, а тільки не модернізацію (!). І дуже скоро - будемо сподіватись - він знову запрацює і можна буде подивитись, вникнути, поговорити про нашу культуру з фахівцями. Бо читати книжки це одне (ви прочитали підручник?), а обговорювати конкретні наші проблеми - це інше. Раніше не дуже вдавалось, як сказати чесно. Культурологи, мені здається, менш контактні, ніж науковці інших кафедр. Дуже в цьому схожі на бібліотекарів. А інтерес же до питань культури великий. Але то тема безмежна, повернімося до наших справ.

Побачив, кажу, той курс, зацікавився, а далі був чудовий сюрприз.


1. Готуємось


Виявилось, що повний склад авторів курсу є в Фейсбуці (порівняйте з істориками). Так ось: Галина Меднікова, Євгенія БільченкоЯніна Пруденко, Лариса Осадча, Сергій Русаков, Євген Ворожейкін по факту демонструють новий стиль нашої науки. Не будемо визначати його відкритим, європейським чи соцмедійним - нехай вчені займаються цією важливою справою, ми просто повинні це помітити і відчути (історикам обов'язково покажемо).

Але це про першу, так би мовити, частину - про курс і викладачів. Друга частина - це слухачі і їх навчання. Так, так, політики. Політики навчаються? З питань культурології?

Це я зараз зробив маленьку провокацію, сподіваюсь, вона спрацює. Бо хочу запросити до себе в компанію всіх відомих мені політиків. Умовно відомих, тих, що є в форумах політичного характеру, де я буваю. І подивимось, що буде далі. Бо ж з Дугласом Нортом, як можна було побачити на тому посиланні, що про істориків, поки що не склалось, так може і зараз нічого не вийде.

Втім, не будемо відразу рюмсати, ще поборемось.

А авторам курсу я покажу одне місце, яке має відношення до теми. Як ілюстрацію думки про те, що в громадянській освіті (на відміну від університету) курс мало зробити, треба ще і залучити слухача. Добре, як є якийсь активіст... А добре?

2. Навчаємось


Тут буде щось про процес навчання.

3. Результат


А тут поговоримо про результат.



Немає коментарів:

Дописати коментар