пʼятниця, 24 липня 2020 р.

Конструювання партій

Так, дуже цікаво, правда? Загалом, конструювання є фазою життєвого циклу інженерних об'єктів, таких як літаки чи компресори. А от партії?

Пропозиція розглянути справу саме так надійшла від Тараса Плахтія. І я її передав по трьом адресам: перша, друга і третя. Щоб, може, обговорити це з колегами.

Ну а сам, як прочитав, то подумав про таке:

1. Модерн - постмодерн і царизм - марксизм


Дійсно, траєкторія розвитку партійного будівництва у Європи і спочатку у Росії, а потім і в СРСР надто відрізняються. Чи є актуальним для нас стан постмодерну, як ми не були в модерні? 

І та славнозвісна криза партій у Європі - чи там вже погодились від демократії перейти до путінізму чи лукашизму? Та ні, партії як були основою системи влади, так і залишились. Зелені чи рожеві, може націоналісти на певних окремих виборах досягають певних електоральних успіхів, але вже наступні показують, що то були тимчасові явища: двопартійна система консервативно-соціалістичного характеру лишається відповідальною за країну перед її народом.

2. Конструювання


... видається, як ми вже зазначили, фрагментом "іншої пісні". Не про партії. Партії, як відомо з історії, виростають як органічні структури. І кожна, попри, можливо, однакові назви, кожна є унікальною. Ну, правда, то партії, що були, старого формату чи старої моделі. А тепер йдеться про нові партії, нового типу або нового покоління. Більшовики так називались свого часу, так же?

І аби ж то ми казали про організаційний проект: посадові інструкції, структуру інформаційних баз, регламенти тих чи інших управлінських процесів. Тоді, зрозуміло, йшлося б не про партію як суспільний інститут, а лише про її організацію, кухню, технічне забезпечення зрештою. І тоді б треба було казати про проектування, а не конструювання. Яка різниця? Мені здається, що вона є.

3. Кадрові і масові 


... не згадані. Перевірив за допомоги пошуку у тексті. Але ідеологія (дотична категорія) згадана 13 разів. От, наприклад:

1.2.6. Ідеологія політичних партій нового покоління повинна бути «живою» або адаптивною сукупністю цінностей і принципів, що утримуються в динамічній рівновазі і змінюються внаслідок зміни зовнішнього і внутрішнього середовищ шляхом узгодження та порозуміння у процесі безперервної впорядкованої комунікації членів організації.

То конструювати можна і перші, і другі? Сумнівно. Ні, що партії обох типів виростають органічно у взаємодії людей, їхніх спільнот, то без сумніву. Але як казати про конструювання і не згадати таке суттєве розділення партійних структур, то це дивно.

4. Практичний аспект


Чи вже використали технологію якісь нові партії? Слуги, Шарій, Пропозиція (партія мерів). Треба буде спитати. А може тільки збираються, тоді ще більш цікаво.

Отакі враження, не будемо оцінювати їх глибину чи аргументованість. Подивимось, що скажуть колеги.

---

А тут і чудова можливість поставити соціальний (чи політичний) експеримент: Пропозиція і За майбутнє. Подивимось, як буде розвиватись ситуація в цих нових партіях. Нового покоління.







Немає коментарів:

Дописати коментар