пʼятницю, 25 жовтня 2019 р.

Єланецький парткластер

Ось він.

Щоправда, на нього варто дивитись крізь призму "Єланецького четверга" - соціальної технології, що, можливо, буде запущена в Єланці. За допомоги саме цього кластеру. Ну, побачимо, а поки що погляньмо уважніше, що ж то за кластер.

Попередники


Йдеться ось про що: загальнопартійний і територіальний аналоги. Кластери. Зрозуміло, що маємо зважати на цей досвід.

Супутники


Можна було назвати це афілійованими інформаційними структурами, але звучить надто кострубато. Тому краще "супутники".

Передовсім Фейсбук-групи. Це Політчитанка і два загальних форуми - від громади і від районної ради.

Ще - сайт чи блог, орієнтований на одну місцеву проблему.

А текст? Чи є текст рівноправною складовою, інформаційним супутником? Мабуть.

Модератори


Зрозуміло, це головна проблема для кластеру. Щоб форум був жвавий і ефективний, йому потрібен такий саме модератор - енергійний, відтак саме ефективний, такий, що досягає певного результату. Форум і результат? Хіба форум не для того, щоб побалакати? Просто поспілкуватись... Може й так.

Три депутати райради як кандидати на модераторів запрошені на навчання у професійну спільноту. Навчальна група організована як приватний чат. Запрошення студенти бачили, не відповіли. З групи не вийшли. То я вважаю, що навчання відбувається?

Але, зрозуміло, як тільки в спільноті (див. далі) знайдеться людина, що захоче взяти модерацію на себе, то і будь ласка, буде господарем форуму не депутат. Головне, як вже сказали, щоб жвавий...

Спільноти


Маються на увазі учасники форумів. Їх не варто у цьому випадку називати читачами, я думаю. Це ж партійний форум. То тоді виборці, симпатики, актив партії. Ну і, звісно, опоненти, вони ж мають знати, як саме вирує партійне життя в сусіда? А це ж загальнодоступний форум, то от і буде перехресний обмін досвідом партійного будівництва.

Чи маємо ми у тих форумах очікувати всіх, хто голосував за цю партію? Звісно, що ні. А скільки? 10%? Побачимо. І, між іншим, то ж буде прогноз до наступних виборів: в кого форум зростає, той користується інтересом аудиторії, того хочуть чути, той - ну що там казати, той виграє вибори.

А як форум мертвий? То чи є така партія? Ні, не взагалі в природі, а от саме в Єланці.

25 листопада


Оскільки цей текст я поставлю по форумах 25 жовтня, то саме через місяць варто повернутись. І подивитись, як же пішли справи, чи з'явились штатні модератори, чи виросла чисельність, чи є публікації про роботу партійних осередків? Загалом, чи задихала система, чи ожила? Бо поки що, звісно, це тільки нарис. Або, біблійною мовою, тільки нові бурдюки, в які треба налити нове вино.







Немає коментарів:

Дописати коментар